Bezoek NMM Soest, 2 juni 2017

Een kort verslag van een geslaagd bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Welkomswoord

Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon bezoeken NMM Soest Welkomswoord
Welkomswoord

Het bezoek werd afgetrapt door onze voorzitter met een welkomswoord. Daarna konden de vrienden onder het genot van een kop koffie of thee met een heerlijk taartje naar keuze bijkomen van de heenreis.

Na de koffie waren de vrienden in de gelegenheid om op eigen gelegenheid het museum te bekijken.

De Batavieren

Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon bezoeken NMM Soest Van Malienkolder tot Plaatharnas
Van Malienkolder naar Plaatharnas

Na de lunch werd het gezelschap in groepen verdeeld om onder begeleiding van een uitstekende gids enkele highlights te bekijken.

De gids vertelde uitgebreid achtergrond informatie waardoor de verschillende tentoongestelde stukken meer tot de verbeelding gingen spreken.

Bijvoorbeeld zo’n malienkolder is wel bestand tegen pijlen van een handboog maar niet van een kruisboog. En zo start de wapenwedloop.

Handvuurwapens

Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon bezoeken NMM Soest Uitleg bij handvuurwapens
Vitrines vol met handvuurwapens

Wetenswaardigheden over de ontwikkelingen van handvuurwapens.

Ook leuk te ontdekken waar spreekwoorden zoals “het loopt met een sisser af” vandaan komen.

Leopard 2A6

Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon bezoeken NMM Soest Uitleg bij Leopard II
Uitleg over de capaciteiten van de Leopard tank

De leopard tank, waarvan we er helaas geen meer bezitten.

Deze tank beschikt over bijzondere eigenschappen die mogelijk zijn doordat computersystemen de besturing van de tank en haar wapensysteem ondersteunen.

Op dit moment worden er Leopard tanks geleased zodat bemanningen en monteurs door oefeningen up-to-date kunnen blijven.

V2 geleide raket

Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon bezoeken NMM Soest Uitleg bij V2
Uitleg over de verwoestende capaciteit van de V2 geleide raket

De V2 (Vergeltungswaffe 2), was de eerste onbemande geleide ballistische raket van de nazi’s. Het was de opvolger van het geleide vliegtuig,  de V1.

Na de tweede wereld oorlog namen de Sovjets en Amerikanen vele raketgeleerden uit Duitsland mee voor de verdere ontwikkeling van hun eigen raket programma’s .

Dank aan de begeleiders / gidsen voor hun informatieve, vriendelijke en gastvrije rondleiding.

Deze inhoud is enkel voorbehouden aan vrienden, deelnemers van de Stichting Vrienden van het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon.

Log in als u over inloggegevens beschikt. Als u vriend bent maar nog niet over inloggegevens beschikt kunt u die verkrijgen door u hieronder te registreren.

Inloggen bestaande gebruikers