75 jaar Oorlogsmuseum Overloon

Op 25 mei 2021 bestaat Oorlogsmuseum Overloon 75 jaar! Een heuglijk feit dat we op allerlei manieren gaan vieren. 


HET BEGON HET OOK ALWEER?

Het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa
Het museum werd opgericht door de Overloner Harrie van Daal. Hij was in de jaren '30 ambtenaar bij de Gemeente Vierlingsbeek en had ook het WO1-slagveld van het Belgische Ieper bezocht. Die oorlog was toen net twintig jaar geleden en de verwoestingen hadden indruk op hem gemaakt.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Van Daal ambtenaar. Hij wist een aantal mannen uit de Arbeitseinsatz te houden door ze, althans op papier, lid van de vrijwillige brandweer te maken.
 
En toen kwam de Slag bij Overloon. De bevolking moest op stel en sprong evacueren, ook Van Daal. Toen hij na de Slag terugkwam bleek zijn eigen achtertuin een soort tweede Ieper te zijn geworden. Het dorp was totaal verwoest. Langzaam bouwden de mensen hun leven weer op.
 
In mei 1945 liep Van Daal door het kapot geschoten Overloonse bos met alle overblijfselen van de strijd. Van Daal en een bosarbeider bekeken de situatie en vonden dat hier eigenlijk een monument zou moeten komen, bijvoorbeeld een museum, ter ere van hen die vielen voor de vrijheid. 
 
Ze legden hun idee voor aan de burgemeester en natuurlijk, zoals dat toen nog hoorde, aan de pastoor. En een jaar later, op 25 mei 1946, ging het museum open voor het publiek - zelfs nog voordat het dorp opgebouwd was. Het was het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. 
 
Van Daal, die de publiciteit schuwde, bleef daarbij altijd de man op de achtergrond, als secretaris van het bestuur. Voor zijn inspanningen ontving hij onder meer het Duitse Bundesverdienstkreuz.